Internet hastighed

InternethastighedNår man skal købe bredbånd, skal man være bekendt med begrebet internet hastighed. Hvor mange Mbit man skal vælge afhænger af flere forskellige faktorer. For nogen er det vigtigt med lynhurtigt bredbånd, som kan indlæse en hjemmeside på et split sekund. For andre betyder det ikke så meget, hvis det tager lidt længere tid at loade en hjemmeside.

Valg af hastighed afhænger i høj grad af, om man blot vil bruge internettet til at surfe, eller om man ønsker at streame film og / eller downloade store filer.

Valg af internet hastighed

Internet hastighed

Når man skal vælge den rette internet hastighed, skal man bl.a. kigge på, hvor mange brugere der er i husstanden. Hvis der er 4 computere på en 10 Mbit forbindelse, så vil hastigheden reelt set blive delt i 4 – altså 2,5 Mbit til hver computer. Hvis to af brugerne er ved at streame film, så vil det kunne mærkes på de to andre computere. Det er muligt for flere brugere at downloade og streame samtidig, men det kræver en hurtig internet hastighed. Hvis man vil have lynhurtig internet, så bør man have omkring 5 Mbit pr. enhed. Bor du sammen med din kæreste, vil det f.eks. være anbefalesværdigt med en 10 Mbit forbindelse

Hvis man er i tvivl om en givent hastighed er tilstrækkelig, kan med fordel vælge en lidt højere hastighed. Sammenligner man priser på bredbånd vil man opdage, at prisforskellen er begrænset fra 10 Mbit til 20 Mbit. Det kan altså godt betale sig at give lidt flere penge for hurtigt internet, så man hurtigere kan streame en film, se en video på  YouTube eller spille online uden problemer.

Ved de fleste internetudbydere findes der internet hastigheder fra 4 Mbit og op til 100 Mbit. Vi har lavet en kort beskrivelse af  hver enkelt hastighed, så du kan finde det rette bredbånd til dig og din husstand.

Hastigheder

Når du køber en bredbåndspakke hos en af de dansk internetudbydere, er du altid sikret en minimumshastighed. I 2012 blev der indgået et bredbåndsforlig som betød, at selskaberne nu havde pligt til at garantere en minimumshastighed. Førhen var det muligt for udbyderne at sælge en 20 Mbit forbindelse, selvom hastigheden reelt set kun var 10 Mbit. Aftalen betyder, at mindst 80 % af kunderne skal have den lovede hastighed. Du er altså sikret at få den forbindelse, som du har betalt for. Hvis du laver en simpel hastighedstest kan du se, om hastigheden lever op til aftalen.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at minimumshastigheder ikke gælder for internet via kabel-tv. Dog er der en aftale med udbyder og forbrugerombudsmanden som går ud på, at udbyderne skal levere den markedsførte hastighed. I forhold til den markedsførte hastighed bliver der taget udgangspunkt i gennemsnitshastigheden. Internettet kan på visse tidspunkter af dagen være langsommere, mens det kan være hurtigere end den aftalte hastighed på andre tidspunkter.Bredbånd upload og download

Upload og download

Når man snakker om internet hastighed, kan man skelne mellem download- og uploadhastighed. Ved køb af bredbånd vil du få oplyst en hastighed, f.eks. 50/2 Mbit, hvor 50 angiver downloadhastighed og 2 angiver uploadhastighed. Du kan på den måde altid finde uploadhastigheden ved at kigge på tallet til højre for ”/”.

Det er vigtigt at være opmærksom på upload, da det er nyttigt, hvis man skal f.eks. skal uploade en video til YouTube eller uploade billeder fra sin fødselsdag på Facebook. Jo højere uploadhastighed, desto hurtigere kan du uploade filer til diverse servere.

Alle rettigheder forbeholdes www.billigtbredbåndguide.dk